Project:ArchitectuurRenovatie Fatih Moskee Amsterdam

 1/5 

CONCEPT0031 is op uitnodiging van de Islamitische Stichting Nederland, eigenaar van de Fatih Moskee aan de Rozengracht in Amsterdam, gevraagd voor het vervaardigen van vergunningsaanvraagtekeningen voor het veranderen van de entree, de indeling van de entreehal en de omzetting van opgangen naar bovengelegen woningen aan de entreezijde van het gebouw alsmede de verandering van de entreepartij zelf van de Fatih Moskee.

 

De moskee is sinds 1981 gevestigd in de voormalige Rooms-katholieke Sint-Ignatiuskerk, ook wel De Zaaier genoemd. Het gebouw en de voormalige pastorie zijn nog geheel intact en worden representatief beschouwd voor de bouwperiode in de 20e eeuw. Dit heeft beide gebouwen de status van monument opgeleverd. Het is daarom essentieel de renovatie in goed overleg met de verschillende partijen te laten verlopen. Wij treden hier op als intermediair. Na meerdere aangevraagde bouwvergunningen met negatief resultaat door externe partijen, is nu de behoefte ontstaan om middels een andere benadering een vergunning aan te vragen voor het veranderen van de entree, de indeling van de entreehal en de omzetting van opgangen naar bovengelegen woningen.

In een eerdere fase is in samenwerking met Cihan Bugdaci van Gentlemen A.R.T.  vooronderzoek gedaan naar de huidige situatie en de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de reorganisatie van de hal en opgangen aan de entreezijde van het gebouw, alsmede de verandering van de entreepartij zelf. Hierbij is rekening gehouden met, de eisen en wensen van het bestuur van de Fatih Moskee (PVE), Welstandseisen, regelgeving omtrent bouwfysica (daglicht, ventilatie, isolatie) en regelgeving omtrent brandveiligheid.

foto’s: archieffoto’s gemeente Amsterdam. Overige foto’s eigendom CONCEPT0031

Fact sheet:

Status:Omgevingsvergunning
Locatie:Rozengracht, Amsterdam
Cliënt:Islamitische Stichting Nederland
Projectwaarde:vertrouwelijk
ProgrammaReligieus
TypeRenovatie

Credits:

Ontwerp:CONCEPT0031
Architect:Ergün Erkoçu
Projectmanager:Cihan Buğdacı, Gentlemen Architecture . Real Estate . Theory
Team:Ergün Erkoçu, Cihan Buğdacı, Mairi Kyprioti, Rowena Oemar, Deniz Demirhan